Aprašymas:
Biodinaminiuose ūkiuose užaugintų avižų vidutinio stambumo dribsniai. Maistinė vertė 1528 kJ/362 kcal: baltymų 13 g, angliavandenių 79,2 g, riebalų 7,8 g. Avižos mityboje labiausiai vertinamos dėl žmogaus organizmui reišmingų skaidulinių medžiagų. Baltymų šaltinis. Avižos yra lengvo, švelnaus skonio, suteikia sotumo jausmą. Tai nerafinuoti, pilno grūdo (su sėlenomis ir gemalais), smulkinti dribsniai. Avižas ypač rekomenduojama valgyti pusryčiams: išvirkite avižinių dribsnių košę, jei skonio nepakanka, įtarkuokite obuolį, įpjaustykite bananą, pridėkite riešutų, džiovintų vaisių, cinamono ar imbiero. Dribsniai tinka ir sausiems pusryčiams, maltiniams, paplotėliams, desertams. Laikyti sausoje vietoje sandarioje talpoje. Avižos (Avena Sativa) yra išskirtinis energijos šaltinis su puikiu balansu tarp baltymų, angliavandenių ir riebalų. Jose esantys riebalai – oleino ir linolio (omega-6) riebiosios rūgštys. Palyginus su kitais javais, avižos yra turtingos baltymais (yra visų amino rūgščių, išskyrus alaniną). Jose yra glitimo, tačiau avižos nepriskiriamos prie kultūrų, kurių glitimas sukelia celiakiją. Tyrimai rodo, kad daugelis kviečių glitimui alergiškų žmonių avižas toleruoja gerai, nors alergija avižų glitimui taip pat neretai pasitaiko. Avižos yra veiksmingas antioksidantas. Kiekvieno žmogaus mityboje skaidulos yra svarbus elementas, kadangi jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai. Avižose yra vandenyje tirpių skaidulų, tarp jų beta-glukanų, kurie padeda šalinti cholesterolį ir taip mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (Amerikoje atlikti tyrimai rodo, kad valgant daug skaidulų turinčio maisto, ši rizika sumažėja apie 10-15%). Kaip nurodo U. Erasmus savo knygoje Fats that Heal and Fats that Kill (Alive Books, Kanada), vienintelis organizme esančio cholesterolio pašalinimo būdas yra per žarnyną, o tam būtina, kad maiste pakaktų skaidulų, iš kurių avižų skaidulos vienos efektyviausių (verta prisiminti, kad augalinės kilmės maistas pats cholesterolio neturi). Avižų skaidulos valo iš organizmo įvairius šlakus (įskaitant sunkiuosius metalus), todėl plačiai naudojamos organizmui valyti. Avižos yra nuo Antikos laikų žinomas ir Lietuvoje tradiciškai vartojams maisto produktas, turintis daug mums naudingų savybių.